WWW.INTERDAM.COM

Justin Keijser is een jonge en ambitieuze Project Engineer. Hij studeert HBO Werktuigbouwkunde en combineert de studie in duale vorm met zijn werkzaamheden bij InterDam. Justin is in de zomer van 2015 gestart met werken bij InterDam en vloog afgelopen mei richting China voor zijn eerste internationale project op locatie. Wij vragen Justin hoe het is om te werken bij InterDam als duaal student.

Waarom heb je gekozen voor het duale traject?

Na het afronden van de MBO opleiding Werktuigbouwkunde heb ik besloten om verder te studeren, HBO Werktuigbouwkunde Voltijd. Gedurende dit eerste jaar merkte ik een verschil in mentaliteit en denken tussen mij en mijn klasgenoten. Daarnaast had ik de behoefte om daadwerkelijk praktische ervaring op te doen in de techniek. Ik heb in de voltijd vorm mijn Propedeuse gehaald en in het tweede leerjaar de keuze gemaakt om de opleiding in de duale vorm te vervolgen.

Wat houdt het duale traject precies in?

In het HBO WTB duale traject werk je circa 28 uur, de overige 12 uur zijn bestemd voor de studie in de vorm van lessen en colleges. In de praktijk werk ik vaak meer dan 28 uur vanwege de grote hoeveelheid werk die er is binnen InterDam. Wel is dit volledig naar eigen invulling af te stemmen, wat niet gaat dat gaat niet. InterDam houdt altijd rekening met mijn studie. De tijd die ik daarvoor nodig heb wordt mij ook geboden.

Hoe bevalt het werken en het leren in combinatie? En hoe gaat het je af?

De werken/leren combinatie bevalt mij uitstekend! Ik denk wel dat ik geluk heb gehad met het bedrijf en de werkplek waar ik terecht ben gekomen. Ik werk bijna een volledige werkweek, verdien een salaris en kan mijn studie in eigen tempo voortzetten en afronden. Daarnaast werk ik in een leuk en jong team aan uitdagende internationale projecten.

Is er vanuit InterDam begeleiding op het gebied van je studie?

Vanuit InterDam ontvang ik alle begeleiding die ik nodig heb. Er zijn verschillende collega’s met diverse achtergronden en er is altijd iemand bereid die voor mij klaar staat en mij kan helpen waar nodig.

Wat houd je functie precies in?

In mijn functie als Project Engineer werk ik engineeringsprojecten van A tot Z uit. Denk aan het opzetten van tekeningen, het ontwerpen en detailleren van het project, bepalen van materialen aan de hand van specificaties en eisen en het opzetten van fabricatie tekeningen. Ook overleg met klanten en collega’s over projecten en tekeningen behoren tot mijn takenpakket. Een hele diverse functie waarbij alle aspecten van de engineering voorbij komen.

Er zijn veel uitdagingen die ik tegenkom in de functie van Project Engineer. Vaak ontstaan deze wanneer we een gereviseerde klanttekening ontvangen. Wanneer de klant het ontwerp aanpast kan dit grote gevolgen hebben op het door ons gemaakte ontwerp. Soms zijn de aanpassingen zo ingrijpend dat het door mij gemaakte ontwerp niet meer toepasbaar is. Afhankelijk van de fase van het project bekijk je de opties en ga je daar zo creatief mogelijk, maar binnen het budget, mee om. Soms is de oplossing heel complex maar soms ook eenvoudig.

De projecten verschillen per klant en per persoon waarmee je werkt. Het ene project heeft qua engineering en werkvoorbereiding een looptijd van twee weken terwijl andere projecten een half jaar of langer lopen.

Waar werk je aan bij InterDam?

Ik werk hoofdzakelijk aan de projecten van YAMAL. Dit is voor InterDam een zeer groot project waar tientallen onderaannemers brandbestendige sandwich panelen en/of explosie- en brandwerende heavy-duty deuren bestellen, om te zorgen dat een gaswinninginstallatie volledig is voorzien van brandveiligheid.

Verder levert InterDam luchtdoorlatende ‘Louvres’ gevelsystemen waar ik veel tijd aan besteed en wat ik stiekem ook erg leuk vind om te doen. Ook werk ik steeds meer aan de opzet van fabricagetekeningen en tekenstandaarden binnen het bedrijf.

Wat vind je van InterDam als werkgever?

InterDam is een fris, ambitieus en energie bedrijf dat ondanks de huidige markt indrukwekkende prestaties neerzet. Dit is mogelijk door een sterk en deskundig team. Samen komen we tot de beste resultaten.

Natuurlijk ben ik ook erg tevreden over de kansen die ik heb gekregen binnen InterDam. Op deze manier kan ik mijn studie volgen en toch zeer relevante werkervaring op doen. Bij InterDam word ik gezien als collega en niet als student, dat is bij sommige studiegenoten wel anders. Daarmee bedoel ik dat er ook duaal studenten zijn die worden gezien en behandeld als stagiair +. Ik krijg mijn eigen projecten met alle verantwoordelijkheden die hierbij horen. In mijn optiek is dit ook de beste manier om mijzelf te bewijzen en te professionaliseren.

Je bent pas geleden voor InterDam naar China geweest voor een project. Om wat voor project ging het en welke werkzaamheden ging het?

Klopt! Begin mei ben ik naar China geweest voor een van de YAMAL projecten. Het ging om een complexe onshore module waarbij een gebouw in zijn geheel met sandwich panelen wordt bekleed. Zowel onder de constructie, als het dak en de gevels. Aan de hand van de staaltekeningen van de klant heb ik de sandwich panelen ingetekend en alle voorkomende problemen en obstakels ter plekke opgelost en aangepast.

Hoe vond je het om in het buitenland te werken?

Een ervaring die ik nooit meer zal vergeten en wat smaakt naar meer! Ik belandde in een totaal andere wereld, een andere mentaliteit en manier van denken. In eerste instantie is het even wennen maar door je flexibel op te stellen leer je al snel om te gaan met de situatie.

Wat ik leuk vond is dat je de Chinese taal leert begrijpen. Met wat oefening overleggen we volgende keer in het Chinees.

Wat heb je geleerd van deze buitenland trip?

Er heerst in China een totaal andere cultuur wat ook een hele andere aanpak vereist. Ik heb geleerd om mij flexibel op te stellen, goed te luisteren en kijken hoe werkzaamheden hier worden aangepakt. Het is een zeer goede ervaring geweest en ik ben InterDam erg dankbaar voor het vertrouwen en de kans die ik heb gekregen.

Helemaal fijn toen ik te horen kreeg dat iedereen, inclusief de klant, tevreden was over mijn werkzaamheden en inbreng. Dankzij de geleverde prestaties van InterDam in voorgaande projecten en dit project hebben we ervoor gezorgd dat in de toekomst meer opdrachten volgen.