WWW.INTERDAM.COM

Roeland Andeweg en Devon van Klaveren zijn werkzaam als engineers binnen het R&D team van InterDam. De afgelopen periode zijn zij samen met het R&D team bezig geweest met de ontwikkeling en standaardisering van een XL Fire Door. In dit blog vertellen zij hoe deze ontwikkeling tot stand is gekomen.

 

Vraag naar grotere deuren

De afgelopen jaren is de vraag naar relatief grotere dubbele deuren sterk toegenomen, ook wel de ‘IDM-DLH`s’ genoemd. Dit Afbeelding 1komt voort uit de projecten van InterDam waarbij grote componenten of machines in en uit de module moeten worden getransporteerd. Bijvoorbeeld een generator die defect raakt en volledig vervangen moet worden.

Tot voor kort was het brandcertificaat een beperking voor grote deuren: de afmetingen, zowel in de breedte als hoogte, en het oppervlak vormde de beperking, omdat hier een maximum voor gesteld is op het certificaat. Wanneer er vanuit sales een aanvraag kwam voor een groter formaat deur, dan bedacht de afdeling Engineering / R&D hier een oplossing voor. Deze oplossingen waren over het algemeen minder efficiënt dan de standaard die InterDam normaliter voert. Om onze (toekomstige) klanten beter te kunnen bedienen en om InterDam efficiënter te werken is er een R&D traject opgestart voor een groot formaat deur, de XL Fire Door.

R&D traject

In januari 2016 heeft er een kick-off meeting plaats gevonden met diverse afdelingen binnen InterDam. Tijdens deze meeting is informatie verzameld betreft de eisen en wensen voor ‘XL Fire Door’. Hierbij kun je denken aan; soort brandcurve, afmetingen, planning ontwikkeling en testen en andere belangrijke onderdelen. Deze meeting diende als vertrekpunt voor het R&D proces.

Zo zijn we begonnen met een vinden van een geschikte testlocatie waar de deur getest kan worden. Zodat we zeker weten dat te gekozen afmeting van de deur, kunnen worden getest en op welk termijn de testen kunnen worden uitgevoerd

Op basis van bestaande kennis en eerder uitgevoerde testen is er een deur ontworpen met zo groot mogelijke afmetingen. Een XL deur van 4200 mm hoog en 3300 mm breed! Vooraf is bepaald dat de deur getest moet worden volgens IMO FTP code en de Europese norm EN1634-1. Op basis van deze normering is het ontwerp vervolgens uitgewerkt in een 3D en 2D tekenpakket. Na goedkeuring van het tekenpakket door R&D manager Paul Goudswaard is de deur in productie genomen. De deur moet alleen ook worden getransporteerd, hiervoor hebben wij een hulpframe ontwikkeld, zodat de deur op de juiste manier kan worden voor vervoerd.

De onderdelen van deur worden geproduceerd door onze huisleveranciers. Wanneer alle onderdelen zijn gemaakt worden deze voor assemblage afgeleverd in de productiehal van InterDam. Onder leiding van Maarten Zwetsloot is de assemblage in de fabriek uitgevoerd.

Als R&D team zijn wij gedurende het assemblageproces nauw betrokken geweest. Tijdens belangrijke assemblage werkzaamheden zoals; lassen, verlijmen en het afstellen van deur hebben we meegekeken of dit werd uitgevoerd zoals op de productietekeningen is weergegeven.

Na assemblage is de deur afgemonteerd en voorzien van het eerder ontworpen hulpframe om deze vervolgens te transporteren op een bok naar de testfaciliteit in BleiswijkAfbeelding 2

Op de testlocatie is de deur en het hulpframe geplaatst in een oven zoals te zien is op afbeelding 2. Na plaatsing is het schot met

de deur afgelast en is het schot voorzien van isolatiemateriaal. De deur is nogmaals afgesteld conform eisen en was vervolgens klaar om te worden getest

De XL test

In Juli 2016, is de grootste deur ooit getest. Om 13.58 is de oven aangezet en is de test officieel van start gegaan.

Na minuut 1 verkleurde de ramen in de deuren wit, zoals te zien op afbeelding 3. image-2016-07-21

Na spannende 60 minuten konden wij opgelucht adem halen. Er is geen branddoorslag geconstateerd en het maximale temperatuur verschil van 180 graden is niet overschreden.

Volgens de normering van IMO FTP voldoet de deur aan de brandklasse A60. Na dit uur zijn de eerste metingen gedaan. Er is een vervorming van 200mm op de deur gemeten, wat een enorme vervorming is! De test is uiteindelijk onafgebroken 4 uur doorgegaan en heeft hierdoor nog diversen andere brandklassen behaald: EI 90, EW 180 en EW 240. De vervorming in deze 4 uur is alleen maar groter geworden, zelfs zo groot dat de testbegeleiders het meetinstrument moesten verplaatsen!

Om de test officieel te laten verlopen heeft een medewerker van Lloyd’s Register alles nauwkeurig gecontroleerd zodat de test volgens de normering verliep.

Wij zijn trots op de ontwikkeling en realisatie van de ‘XL Fire Door’ en de behaalde brandklasse. Lloyd’s Register zal een brandcertificaat opstellen welke InterDam aan haar klanten kan afgeven bij levering van de ‘XL Fire Door’. Maar wij zijn nog niet klaar, als InterDam gaan we het model standaardiseren. Weer een nieuwe uitdaging om het assemblage- en transportproces van deze grote deuren efficiënt in te richten. Zo blijven wij ons ontwikkelen om blijven wij voorop lopen in deze innoverende markt.

Benieuwd naar de ontwikkeling van de ‘XL Fire Door’? Houd de website: www.interdam.com/news/ in de gaten voor updates en nieuws over de deuren.